Петък, 24 Юни 2016
| Агромедия Груп | Агрофорум | АгроКомпас | Агромаркет | Агро.бг |

  Потребителска секция
  Потребителско име:

  Е-мейл адрес:

  Регистрация  
КАТЕГОРИИ СТАТИИ
Текущи грижи - (493)
Регионът - (484)
Спорт - (228)
Казуси - (193)
България - (288)
Култура - (450)
Лица - (273)
/Не/обикновени истории - (65)
Местна власт - (434)
Вяра - (53)
Здраве - (220)
Untitled Document
ГАЛЕРИЯ
Към галерията...
 • Стара Загора 16/03/2015 | Стара Загора
 • Много старозагорски малчугани пожелаха да се снимат с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и с кмета на Стара Загора Живко Тодоров при откриването на новата спортна зала. Двамата позираха търпеливо. 25/10/2013 | Много старозагорски малчугани пожелаха да се снимат с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и с кмета на Стара Загора Живко Тодоров при откриването на новата спортна зала. Двамата позираха търпеливо.
 • Атрактивни южноамерикански ритми звучат в центъра на Стара Загора, както всяка есен от години насам. Минувачите спират и пред пъстрите бижута, но зяпачите са повече от купувачите. 24/10/2013 | Атрактивни южноамерикански ритми звучат в центъра на Стара Загора, както всяка есен от години насам. Минувачите спират и пред пъстрите бижута, но зяпачите са повече от купувачите.
 • Истински празник кипи на площада пред Община Стара Загора. Купата на УЕФА Шампионска лига е под липите! 23/10/2013 | Истински празник кипи на площада пред Община Стара Загора. Купата на УЕФА Шампионска лига е под липите!
 • Оригинален подарък на своя висок гост направи днес ректорът на старозагорската алма матер проф. Иван Станков – подари на Росен Плевнелиев бутилка вино с надпис „Президент на Тракийския университет”. 22/10/2013 | Оригинален подарък на своя висок гост направи днес ректорът на старозагорската алма матер проф. Иван Станков – подари на Росен Плевнелиев бутилка вино с надпис „Президент на Тракийския университет”.
 • Вино розе на „Шато Коларово” събра най-много от гласовете на посетителите на второто издание на Фестивала на виното и културното наследство „Августиада” в Стара Загора и спечели приза „Златна Августиада”. 21/10/2013 | Вино розе на „Шато Коларово” събра най-много от гласовете на посетителите на второто издание на Фестивала на виното и културното наследство „Августиада” в Стара Загора и спечели приза „Златна Августиада”.
 • Катмата е по-антикризисна закуска от палачинката, а гофретите като модерен вариант в нищо не им отстъпват. Това разясниха ентусиазираните участнички в първия Празник на палачинката и катмата, организиран днес от старозагорското читалище „Железник”. 19/10/2013 | Катмата е по-антикризисна закуска от палачинката, а гофретите като модерен вариант в нищо не им отстъпват. Това разясниха ентусиазираните участнички в първия Празник на палачинката и катмата, организиран днес от старозагорското читалище „Железник”.
 • До две седмици ще грейне истински оазис за почивка в центъра на града. Ремонтът на градинката до храм "Св. Николай" тече усилено. 16/10/2013 | До две седмици ще грейне истински оазис за почивка в центъра на града. Ремонтът на градинката до храм "Св. Николай" тече усилено.
 • Положиха символична първа копка на изпълнението на отводнителен канал от Интегрирания воден проект за Стара Загора 14/10/2013 | Положиха символична първа копка на изпълнението на отводнителен канал от Интегрирания воден проект за Стара Загора
 • Кметът Живко Тодоров връчи грамота и почетен знак на Община Стара Загора на световния шампион по карате киокушин в категория 75 кг. Стилиян Петров 10/10/2013 | Кметът Живко Тодоров връчи грамота и почетен знак на Община Стара Загора на световния шампион по карате киокушин в категория 75 кг. Стилиян Петров

RSS АКТУАЛНО
 
 

 


11:31 | 02 Март 2012
Зам.-кметът Николов е свикнал да започва отначало
Новата общинска управа на Стара Загора заработи на бързи обороти още на старта, сочи заместникът по стопанската политика
Сподели статията:
Публикувана от:

Евстати Тонев Димитров

E-mail:
edidimitrov@yahoo.com

Рейтинг:
62.0
60
1 2 3 4 5

Коментари:

Със сигурност детската ми мечта не е била да стана областен управител. Така зам.-кметът на Стара Загора Йордан Николов успокоява всички, които продължават да го окайват, че е слязъл от кон на магаре. Включих се в екипа на кмета Живко Тодоров само и единствено заради неговата покана, обяснява за пореден път той. Като всеки балканджия е свикнал да стои здраво на земята и да приема нещата такива, каквито са. Затова и смяната на позициите за него е нещо нормално, част от отговорността му като човек от екипа на управляващата партия ГЕРБ в региона. Освен това в житейския му път досега неведнъж се е налагало да започва отначало.

Йордан е роден и

израсъл в една живописна махала

в Еленския Балкан – Кожлювци. След тъжното замиране на тези селца още в ранния социализъм, родителите му се преселват в Твърдица, за да си търсят препитанието. Данчо завършва тукашното средно училище, но бил наясно, че с реална гимназия трудно ще си изкарва хляба. Записва двегодишния курс, след средно образование, във ветеринарния техникум в Стара Загора и взима тапия за ветеринарен техник. Последователно работи в различни животновъдни ферми – в Твърдица, в старозагорските села Разделна и Великово. Известно време се грижил и за ездитните коне в конната база на Тракийския университет в Стара Загора. Именно тук се запалва по конния спорт, създава дори собствен клуб, който съществуваше доскоро. „Оставил съм си 5-6 коня в чифлика за любителска езда към селския туризъм, който смятам да развивам след време“, пояснява с усмивка Николов. От 20-ина години изкупувал изоставени парчета край родното си село и наистина можело да се говори за чифлик от около 500 дка планинска земя.

Малко след демократичните промени Николов скъсва с ветеринарния занаят, който запада заедно с драстичното намаляване на животновъдните ферми и домашните животни, и заминава за САЩ. „Отидох като турист, но на втория месец си намерих работа в строителството и останах една година да изкарам някой лев“, припомня си гурбетчийството той. Стигнал до ръководител на бригада, канили да го остане, но след като спестил някой лев Йордан поел обратно за България. Седмица преди да си тръгне се разминал на косъм от смъртта – само на 20-ина см зад гърба му рухнал железобетонен стълб. Върнал се с 20-ина хиляди долара и с тях започнал частен бизнес в търговията. Нещата потръгнали, но малко след това злощастен инцидент го връща отново на старта. Отишъл за стока на софийския пазар в Илиенци и докато оглеждал сергиите, бандити разбили „Лада“-та му и отмъкнали куфарче с 300 хил. лв. „Това беше кредит, срещу който бях заложил семейния апартамент“, припомня си най-трудния момент в бизнеса Йордан. Не загубил жилището, но какво му е струвало да стъпи отново на крака, само той си знае. И близките му, разбира се, съпругата, дъщерята, зетя, които още в началото са активно в семейния бизнес.

Като младеж бащата на Йордан е бил в опозиционния земеделски съюз „Никола Петков“. Отървал се само с един трудовашки лагер година-две след 9 септември 1944 г., но му останало петното „враг на народа“. Самият Николов

влиза в политиката на съвсем зряла възраст,

той е сред учредителите на ГЕРБ в Старозагорско през 1997 г. Признава, че партията на Бойко Борисов го спечелила с деловитостта, прагматичността и откровеността, на които залага и сега и които очевидно са печеливша стратегия. На първите местни избори за герберите влиза в състава на местния парламент на старозагорци и две години ръководи Постоянната комисия по земеделие и гори. Въпреки крехкото мнозинство на управляващата коалиция, успява да се пребори и увеличават парите за селата в общината от 200 хил. лв. на 1 млн. лв. Той е убеден, че тези китни селца заслужават много повече и се надява през новия мандат, в който кризата за съжаление ще продължава да ни души, поне мъничко да увеличат инвестициите в селската инфраструктура.

След парламентарните избори Николов е назначен за областен управител и повече от две години е първият човек на държавата в Старозагорско. Онези, които са работили с него като губернатор, признават, че неговият работохолизъм и организираност слагат отпечатък и върху работата на областната управа. И не случайно администратори от областта заеха ключови позиции в новата общинска управа на Стара Загора. По негово време като областен управител много държавни имоти, като културно-историческите обекти в Долината на царете в Казанлъшко, оставени без стопани, бяха предоставени на общините. Други апетитни имоти, като парка в центъра на Павел баня, пък бяха буквално измъкнати от лапите на далавераджии.

Създаването на най-добри условия за бизнеса в общината е един от тоталните приоритети на новия зам.-кмет по стопанската политика. Николов очаква с нетърпение новия закон за публично-частното партньорство и е убеден, че той ще развърже ръцете и на общинарите, и на предприемачите. „Във взаимен интерес е да реализираме заедно редица големи обекти като подземен паркинг, спортна зала, бизнес-парк и др., от които ще печелят и бизнесът, и старозагорци“, казва Николов.


  ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ НОВИНИ Всички...  

Казанлъшко дете с награда от международен конкурс в Толияти
Петима казанлъшки ученици започват учебната година в Русия

Възможност за обучение на младежи в Германия
Проектът е финансиран със средства от Европейския Съюз

Около 700 000 лева са задълженията на Държавна опера Стара Загора
финансовото състояние на операта „не е никак розово"

Ограбиха магазин за сребро в Стара Загора
Отнети са сребърни накити